Een half miljoen. Zoveel woningen moeten we volgens de Vlaamse Overheid en de vastgoed- en bouwsector (wie volgt wie?) in 2035 in Vlaanderen hebben bijgebouwd. Dat zijn 45.000 woningen per jaar. Er worden echter sinds 2018 al jaarlijks meer dan 30.000 woningen aan de woningvoorraad toegevoegd en die groeit daarmee sneller dan de bevolking. Prognoses over de huishoudensgroei spreken namelijk over slechts 230.000 bijkomende huishoudens tussen 2023 en 2035 als een gevolg van vergrijzing en gezinsverdunning. De rest van de opgave gaat over o.a. vervangingsbouw, tweede verblijven en bv. studentenhuisvesting. Volgens erts wordt deze behoefte aan woningen te veel opgevat als een bouwopgave. Gaat het hier in essentie niet over een woonopgave?
Die kritische vraag stelt ook Platform Woonopgave in Nederland, waar men al veel langer wakker ligt van de wooncrisis. In Nederland is vooropgesteld dat er tegen 2030 1 miljoen nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Platform Woonopgave plaatst vanuit het perspectief van architecten en andere ruimtemakers sinds 2022 een heel aantal vraagtekens bij de hoge nieuwbouwproductie van woningen. Ze zoeken naar alternatieve oplossingen die wél betaalbaar en duurzaam zijn en ook komende generaties zekerheid bieden op een goede woning. “Moeten we 1 miljoen nieuwe woningen bouwen of eerst 1 miljoen extra woonplekken vinden?” is één van de onderzoeksvragen uit de scherpe open source analyse. Hun onderzoek toont dat er in theorie al tussen de 1 en 1,8 miljoen woningen te ‘vinden’ zijn in bestaande gebouwen door simpelweg overmaatse woningen te splitsen en allerhande leegstand te programmeren. Naast een beter begrip van het woonsysteem en de ruimtelijke dimensies ervan wil het platform verbreden en collectief op zoek gaan naar vervolgstappen. Dit heeft intussen geleid tot een actie-agenda van 10 punten om de wooncrisis aan te pakken en een basis om uit te werken tot concrete oplossingen.
erts wil samen met de Nederlandse collega’s Platform Woonopgave Vlaanderen opzetten. Enerzijds willen we de ontwikkelde analyse en methodologie toepassen op Vlaanderen en daarmee meer vat krijgen op de specifieke woonopgave hier. Anderzijds gaan we graag mee op zoek naar een niet-bouwopgave.
erts zoekt naar investeerders voor Platform Woonopgave Vlaanderen, zodat de woonopgave niet verzandt in een bouwdrift en we nog verder af komen te staan van de bouwshift.